Ondřej Adámek, skladatelj v fokusu/kurator festivala Forum nove glasbe 2020

Ondřej Adámek se je rodil leta 1979 v Pragi. Iz kompozicije je diplomiral na praški Akademiji za glasbo leta 2004, nato pa še na Konservatoriju v Parizu leta 2007. Njegova dela danes izvajajo najeminentnejše zasedbe po celem svetu. Tako so njegova dela že izvajale zasedbe Ensemble InterContemporain, Klangforum Wien, Godalni kvartet Diotima, Vokalni ansambel Jugozahodnega nemškega radia iz Stuttgarta, Ensemble Orchestral Contemporain, Orkester akademije Festivala v Luzernu, povabljen pa je že bil na festival v Donaueschingenu, Varšavsko pomlad, Festival Agora, na Dneve nove komorne glasbe v Wittnu in festival Les Musiques v Marseillu. Izostale niso tudi nagrade: Synthèse (Bourges 2002), Metamorphose (Brussels 2002, 2004), prva nagrada Madžarskega radia, Brandenburg Biennale (2006), Hervé-Dugardin – SACEM (2009), Tansman (Łodź 2010), George Enesco (2011). Med letoma 2014 in 2015 je bil štipendist Francoske akademije v vili Medici v Rimu.

Adámek je znan po tem, da preizkuša razširjene izvajalske tehnike na klasičnih inštrumentih, gradi nove inštrumente, se zanima za specifične inštrumentalne barve, ki jih nato povezuje z izrazito ritmično pulzacijo. Rezultati takšne kombinacije so izpostavljeno osebni in poudarjajo dramatične aspekte ter zvočno efektnost, ki je zmožna vzpostavljanja komunikacijskih vezi tudi s širšim poslušalstvom.

V zadnjem času se Adámek vse bolj uveljavlja tudi kot dirigent. Svojo opero Vse štima (Alles Klappt, 2018) je dirigiral na opernem bienalu v Münchnu, svojo opero Sedem kamnov (Seven Stones, 2016) pa na opernem festivalu v Aix-en-Provence. Dirigiral je že zasedbam Ensemble Moderne, Ensemble Musikfabrik, Komornemu ansamblu Neue Musik, Ensemble Orchestral Contemporain, Oslo Sinfonetta, Ensemble 2E2M, Ensemble Prague Modern,Vokalnemu ansamblu Accentus – Aix 2, Chorwerk Ruhr, Ensemble Ilinx ter Ansamblu Narodnega orkestra iz Lilla. Kot dirigent je ustanovil tudi lastno vokalno zasedbo NESEVEN, ki je skupaj s tolkalno zasedbo Eklekto pripravila turnejo po Evropi.

https://ondrejadamek.com